24 May 2009

Cinta Terlarang

Terdetik rasa nk tulis ttg cinta terlarang..sebelum ni banyak sgt merepeks..dah sampai masa jadi seyes pulak...wink!wink!rata2 hari nie byk sgt kes anak luar nikah n segala mcm lg..dah tentu masaelah nie berpunca dari cinta terlarang...mungkin penulisan saya adalah tidak direct n skema sbb itulah saya..adakalanya saya lebih suka gaya bersahaja..banyak sgt dah kes lahir anak luar nikah..pernah ada yg menceritakan pada saya kes ini sampai saya terbawa-bawa dalam mimpi...kdg2 terfikir kenapa manusia bersikap sedemikian?pernah juga timbul dalam hati,ish!dia nie xtakut ker?subjek sebegini saya ambil sem lepas..cara nk gugur anak luar nikah sume diajar..ada yg cakap penting ker belaja?pada saya,depends pada individu yg cakap..kalo rasa penting,pentingla..bayangkan jika anda berdepan dgn pelajar yg sebegini..datang meminta pertolongan?reaksi anda?muka senget 14?18?bukan sahaja guru pembimbing atau kaunselor,guru biasa juga perlu mengetahui kerana adakalanya pelajar lebih selesa berjumpa guru subjek dan sebagainya...dalam al-Quran juga menyebut,jangan kamu mendekati zina...kenapa tidak disebut jangan kamu berzina??sebab Allah sendiri tahu yang umatnya tidak mampu menerima istilah jangan...any respons?ramai remaja diluar sana pasti pernah terlibat dgn cinta terlarang..hakikatnya sejauh mana cinta terlarang tersebut??saya?penglaman pernah terlibat dalam cinta terlarang nie ada..orang kata cinta monyet..namun pada saya xla monyet sgt pun..kura2 ja...namun berdasarkan pengalaman dan kesilapan lalu menjadikan diri saya yg sekarang...kalo ber sms guna ana anti...sbb tue saya xkata cinta monyet..Alhamdulillah kesedaran masih belum terlambat..kesedaran ini membuatkan saya menjadi nur hafiza yg sekarang..nur hafiza yang inginkan kejayaan dunia akhirat, tumpuan pada keluarga dan menginginkan cinta yang halal di sisi agama..asal isu cinta jer ni??ok stop...saya nk share penglaman bila naik putra dari terminal putra ke jln mesejid india,byk sgt sy tgk couple melayu islamic..wink!wink!gelaran saya pada couple trend skng...si perempuan bertudung labuh,lelaki berkopiah kdg2 tue..namun sekilas pandang sy sudah mengagak mereka ni mcm mana..walopun bukan 100% memahami, at least tahu yg diorang couple..sgt buruk taw!maka tersengih sy dlm putra sorang2.. nampak cantik berpakaian tp sebenarnya hudoh bebenor taw mcm tue..so jangala buat..syaitan ada di mana2..xkira la u pakai kopiah dan seorang al-hafiz,pasti akan digodanya..luaran sudah pastinya tidak menjamin dalaman...namun luaran akan mempengaruhi persepsi orang lain terhadap dalaman..belajarla menjadi diri sendiri..jangalah jadi insan yang bertopengkan kebaikan...kadang-kadang saya rasa pelik bila seorang yang baik akhlaknya, teguh amal ibadahnya tetapi berpura-pura dihadapan rakan-rakannya...siapa yang akan mengadili kita?rakan-rakan atau Allah yang ESA??

1 comment:

محمد حزريق said...

salam ukhuwwah..salam ziarah balik hehe..gunakan peluang buat blog ini untuk berdakwah pada non muslim