15 December 2010

ZIRCON ON9 SHOP 1ST GIVEAWAY



nak join utk dapatkan kad shomel??
klik sini

12 December 2010

Stress

dapat satu kol n permintaan..setelah difikir panjang berikan jawapan insyaAllah..n skrg trus xleh tidoq duk pikir bukan2 gara2 perbincangan bersama mummy..rasa nak nangis!kenapa?kenapa?kenapa sgt susah bila melibatkan hubungan dengan manusia..yup!i love kids..n why the kids dat i love is his niece n nephew..y?salah sape?unbelievable bila diberi kepercayaan?kaunselop kata kinah..kalo tarik balik janji munafiq tp kenapa sy takut?sy bukan buat salah?hopefully somebody will clear dis prob n explain it to me clearly..

11 December 2010

Another GA



nak join GA ni??klik sini

08 December 2010

Another GA





kengkawan!nak cuba nasib x?
tinggalkan pooh n segala bantal masham anda..bertukar kepada miss potty!bertukar!yeehaaa
klik sini

29 November 2010

Saya bukan budak medic

dah hafal berkali2 tp tak juga ingat..nk kata hobi makan kepala ikan,makan ikan pun jarang sbb ikan kt sini xsedap..(negeri mana yg ikan sedap gtau yer)..esok paper abnormal psychology..nak xnak kena hafal n fahamkan penyakit abnormal..eating disorder,bulimia nervosa,sleeping,bipolar..hah!lulus dah ni nk jadi psikatris..hihi..tetibe penyakit tulang reput menyerang di saat2 azan maghrib berkumandang..nk dijadikan citer petang tadi kuar awal sbb nk amik fail..takut kena sound lambat..smpai jam 5.45 depan bilik lect..tahu ape dy lect sy cakap?? "kata nak datang pukul 6..so pukul 6 la..sekarang mana pukul 6 lg..hai kamu ni hafiza"~sy rasa nak cium muka dekat dinding jer malu!ceretttttttttt...ampun!ampun!kena ujan punya pasal..mlm ni dah xnormal..sakit tulang menahan kesejukan malam..owhh saya bukan beruang panda yg byk lemak..hihi 

Masa~Time~As-saat

time to change!nak xnak cik fiza kena ubah waktu bekerja kembali seperti dulu..jgn lewat or lengah walo sesaat~hiyakkk...nak dijadikan ceghita sms lect nk amik fail wat ros dkt smj dulu..dy reply dtg bilik jam 6..xreply sbb p smayang..habis smayang tgk2 dia msj..nk dtg ker x sbb nk set appoinment..grrr~dasat n suspek cara beliau bekerja..terngiang2 ayat saya bekerja mengikut kira-kira---ok dr!saya bekerja mengikut angka..

kemana menghilang cara saya bekerja?kalo dulu cukup sharp dgn masa..skrg ni lengah2 jer..rasanya nk kena wat peneguhan ke pelaziman ntah..lewat jer pakcik muncung!kalo dulu lewat seminit pun muka pak cik penyot!dy punya muncung panjang sedepa..lewat sikit siapla!dy mengepek mau 10km lamanya..pooott peet mcm mak nenek sdgkan tok wan nenek...lama2 xbrani dah la lewat..kalo lewat pun buat2 la ghenyih nk amik hati walopun skali pun xmakan saman..paling ingat masa baru2 dapat lesen keta..lepas dapat tu gayut la ngn mek busyra smbil bawa moto..so laju tahap kura-kura bley ligan la dari mergong nak ke ct plaza..pakcik ni xckp kul bapa nk jumpa..alih2 msj nk trus org ada depan mata..so lambat la..smpai jer ct plaza tu tgk2 pak guard duk cangak tepi pintu muka ketat..malas nk menghangatkan situasi trus pergi n senyum..bley plak pak guard ni bangun wat mcm xkenal hangin sbb lambat..redha n ikut jer rentak..lps tu baru c00l..kena ada taktik juga nak c00l pakcik ni..paling xpueh hati dy lambat xpa,kita lambat xleh!u,i nyampes..kakaka



>>dugaan hari ni!for de first time tertinggal handset dekat kedai photostat!mujur india tu simpan..pecut 'lamborghini' dari taman bernam ke taman u..kinah n aina senyap xberani kata apa!hehehe

Sony



sape pengasas sony?

jawapan: ericsson


sape pengasas nokia?

jawapan: tomok bukan cikgu norkiah


kenapa pilih sony?

jawapan : suka hati la..haha


sony--blacberry--iphone--nokia--

jawapan: alcatel(haha)~hurm,sony c905 saya coz camera dy ngetop!


duk landing sambil std, xsedar tindih nset..bangun la nk letak sebelah..wow!banyak handset atas katil shaye!plus koling owg sebelah suh bawak nset sony dy 1 maka jadilah begini...

27 November 2010

X normal!~

bila ada jer di bumi tm,sakit perut saya pasti menjadi2!..dont know y n y..yer..saya mmg susah untuk amik sarapan pagi..kerana sudah terbiasa 4 tahun std,trus mkn nasi jam 11..dah last year ni baru terasa..pagi2 jer mesti pedis teramat!kini lps mkn nasi jer perut terus pedih seolah2 dy xbg makan nasi!mula la nk guling2 atas lantai..

25 November 2010

First GA

rasa mcm nak wat GA sempena kemerdekaan diri saya xlama lagi..kita tunggu 30 hb nnt yer..

11 November 2010

Kisah Banjir Kali Ni

seperti yang diketahui umum yang banjir jelapang padi adalah yang paling teruk dalam sejarah..dan saya tidak terlepas untuk merasai kali ni...ini yg dapat saya kongsikan sbg yg pernah merasai 2x pnglaman banjir

kisah banjir 2005

for the first time saya terlibat dgn banjir..bukan mangsa banjir tapi skadar terperangkap..masa tu  mencabar..saya bersama mak long n maksu di umah teman saya sbb semua family g melaka..tinggal lah kami perempuan ajer..mlm tu makan2 kt jitra dlm hujan renyai2..soknyer jalan highway ditutup for the first time..nk stay kt uma letrik xde..tensen seh duduk dlm keadaan gelap n sunyi..amik keputusan balik yan...dh highway tutup so kena amik jln alternatif lain la nk kuar..dlm 3 jam juga la dari jitra nk ke as..lalu n redah air..lesen baru setahun masa tu..mmg cekal n kena beranikan diri..dah lepas dari jitra baru msj dgn org tersayang..to my dad: sila tgk tv mengenai perkembangan jitra..tp my frenz: jitra banjir teruk dlm sejarah n he replied mcm mana la uma saya..kalo ujan mmg cpt naik air..~alhamdulillah uma die dan saya terselamat~

tahun 2010

banjir kali ni..nak dijadikan citer,semangat!nk balik kedah setelah sebulan lebih xbalik..maka lepas finishing scholl tu cabut balik..xtunggu smp habis juga sbb kul 1 dah start enjin balik kedah..bila dah masuk angka 20an ni biasa la..mata nk celik drive siang mmg ssh..ku gagahi jua..maka dlm pukul  530 cmtu la kot sampai uma..lepas jer tol sg dua hujan mula lebat..berlarutan hingga la sampai uma..bertambah lebat di sp smpaila depan umah..eksiden kiri kanan..drive sorg lak..takut!jln bertakung air..hampir membabaskan keta..dalam hati dah terdetik, silap2 banjir teruk lagi ni kedah..xsilap instinct shaye..1 n0v hujan makin lebat dan lebat..bermula dari changlun..jitra still ok..masuk hari selasa tu, pg jam 10 cmtu la dah lapor jitra banjir!jalan yg mmg ku kenal jerk..chat dgn kak mi..dy ckp perlis dh mcm pulau..takut xdpt balik..report la apa perkembangan bnjir d tv..esoknye,makin teruk...kak mi buzz..tnya jalan mana leh lalu nk kuar g as..rasanya bleh kuar lagi..sbb my dad bertugas di luar seminggu..so ulang alik jln alternatif jitra-as lalu jln air hitam..so bila kak mi tny jalan mana nk g as maka gtau jln tu..4 n0v, pagi trus kak mi kol yg dy kt tunjang..jln mana nak lalu agar xsesat..hold on dl sbb nk kepastian my dad..kol dy balik..ptg tu sj ikut my dad jalan tgk banjir..jln punya jln terlepas nk smp ke as..dgn tiba---tiba...jln alternatif jitra as ditutup iaitu jln alor janggus..maka terperangkap la di jitra island..singgah isi perut n tibe2 tingat dkt kak mi..msj dy ada kt mana..takut2 dia xbalik lg..dy ckp baru smp uma..alhamdulillah dah selamat dah amik nina..2 jam jalan dr tmn muhibbah..mujurla dh lepas..ckp kat dy jln dh ttp n kita terpenjara..haha..trus dia kol nk kepastian..maka saya pun xleh balik tm untuk bengkel terakhir..ingatkan jitra jer banjir..ghupanya as sudah membanjiri..lagi teruk dari jitra..n kali ni tiada msj utk my frenz kerana sudah tiada lagi..tp yang saya tahu umah dy naik air..





taman jalai jaya


tok jalai~saya dh ingat taw~


10 November 2010

NOIR JEWELRY GIVEAWAY KEMBALI!!



sukakan kerongsang yang shomel n shantik nk ke kuliah or outing??

mungkin anda yang bertuah untuk menerima hadiah di atas..

maklumat lanjut clik sini

GIVEAWAY PINK RIBBON KEYCHAIN





If ur guys want diz cutie pink ribbon keychain, click here
ayuh!hidup peminat warna pink..
yok kita support kawan kita ni..

Lucky Draw by HEZE SUZE



meh ramai2 join lucky draw neh..mana tahu kite bernasib baik..

so kepada insan di bawah tlg mention utk join okaih:
1. wani sahalan
2. asma mazlan
3. wana fathuzin

more information bout dis clik here

'it's our very first anniversary GA!!'


meraikan pasangan lulu dan faiz yg akan celebrate first anniversary diorang
berminat nak meriahkan anniversary diorang??
klik sini

another GA from bloggers


sape yg suka kumpul n buat koleksi heel mcm shaye ni ptt join ga ni
yok!kita support..hidup peminat heel
nak join ga ni??
klik sini

08 November 2010

another GA from bloggers


nak menang n cuba nasib x?
clik sini

29 October 2010

Tanpa Guru Siapalah Aku

sgt tersentuh dgn kata2 ustaz shaubary..guru tajwid saya sejak dari f1 sampai f3..dalam klas slalu tido n mmg ustaz akan perli hangi..masa f3 ustaz ajar pendidikan Islam..mmg saya selalu akan fight markah untuk dapat A walopun ustaz payah nak bagi..selalu 78..paling saya ingat masa percubaan..entah sape yg bg tumpah air atas kertas saya dan tinggalkan kesan mcm air liur basi..ustaz bleh p bulat kt situ..dapat jer kertas terus tnya ustaz..awat ustaz bulat kat sini?ustaz sengih..conferm dy ingat aku tido hingga ada kesan air liur basi..cisss!sepower2 ak tido time exam xtido taw...itulah antara kenangan yg paling melekat dalam minda..hanya fb yg mengeratkan kembali hubungan persaudaraan kami..mmg melekat dah tittle prof dlm minda ustaz..moga apa yg ustaz katakan dimakbul Allah..Ya Allah, ampuni dosa guru-guruku..berkatilah kehidupan mereka..limpahi dan kurniakan nikmat kesihatan dan kebahagian buat mereka yang telah mendidik diri yang hina ini...

kata-kata dari Ustaz Shaubary gara2 kuiz 
batu permata asalnya bukan elok, buruk.lepas kena potong kena pukul kena kena kikis, kena polish ken......... cantik dan mahai

28 October 2010

Ismi Prof Nur Hafiza

mula-mula agak ganjal n segan juga nak letak tittle tu jika nak dibandingkan who am i right know..maybe 10 years later kot segalanya akan jadi kenyataan..namun saya percaya yg kata-kata itu ibarat doa..moga berkat sahabat2 dan juga guru-guru sy yg menyebut maka Allah mudahkan dan izinkan saya untuk mencapai cita-cita saya Prof Madya Dr. Nur Hafiza..amiin..

banyak juga kisah di sebalik tittle ni..firstly..my advisor..

ingatkan dia xkesah sgt ttg emel yg diterima..entah mcm mana hari tu dy terlepas ckp..ha, emel dari prof hafiza saya dah dapat..terkedu n terkezut..malu pun ada..yerla...dr yg mmg ory pun xdpt lg tittle prof..ini anak murid dah lebih dr sifu..moga apa yg dr sebutkan tu dimakbulkan Allah..


kisah 2..

hari ni last day class consultation..macam biasa la kalo attendence tu xdpt x dari first week lg nama nur hafiza mohd akhir adalah nama pertama yg akan disebut..kekadang tu sj angkat siap2 sebelum dr syed sebut...namun last class ni agak terkezut..sebelum ni dr asyik gurau2 biasa jerk..ingatkan org kt blakang rupanya depan mata saya ja..mmg port n tempat wajib 2 row dr depan..nak dijadikan citer,sblum bersurai mcm besa la dr akan amik attendence..lepas jer dy sebut nama nur hafiza, tup dy ckp owh nie la dia prof nur hafiza..arrgghh..grrr..perut berdebar, kepala gementar...betul kan kamu prof nur hafiza..sahla tanpa was-was lg sbb shaye sorg jer bdk kaunseling yg suka n syok sendiri letak tittle prof dkt depan..ding dong..moga apa yg dr syed sebutkan dimakbulkan Allah..amin..


kesimpulannya, no more class after dis..tumpu kepada kereja la pulak..inshaAllah yer class,kita akan bertemu di alam master nnt..nobody knows what will happend tomorrow...Allah yang menentukan segalanya...

20 October 2010

Baby im down

stress..sgt down..bukan rasa nak menangis..mmg dah menangis..dont know y..sgt penat dgn tugasan..

19 October 2010

Hanya 1 minggu sahaja


last menjadi pelajar lg 1 minggu..balik cuti 3 minggu..owh hati sangat gumbira..the sixth of us sdg sibuk menyiapkan tesis kaunseling..dis friday sgt mendebarkan..pembentangan viva pre master..saya pasti saya mampu kerna saya pernah diuji lebih hebat dari yang ini..mood gundah n serba xkena..dont know y n y...cuma yg saya sedar bila pengajian saya makin sukar saya makin sukakan cabaran itu..biar susah kerana bahagia pasti dihujungnya...

13 October 2010

Terima Kasih Ya Allah

hanya itu yang aku mampu ucapkan tanpa henti sejak minggu lepas dan sekarang..aku bersyukur sgt yang urusan yang sgt sukar bg insan lain, tp Allah mudahkan bg diriku..thanx to mama yg sentiasa mengingatkan untuk mengamalkan sepotong ayat al-Quran dan juga sentiasa ingat Allah dalam apa jua keadaan..begitu juga papa dgn harapan jgn lupa dslr untuk anakanda ni..hehe..hakikatnya aku mampu tersenyum lega 70% urusan kesahan modul selesai jua td..untuk berdepan dgn insan penuh ilmu di dada sgt sukar disebabkan masa yg sentiasa bergerak pantas..di saat masing2 sume sibuk dgn research..thanx to Prof Dr Malek, Dr Muz,Dr Fauziah n Dr Syed n especially my supervisor Dr Nasir yg byk membantu..tanpa kalian siapalah saya yang memiliki ilmu cetek yg teramat ni..terima kasih  juga buat Dr Muz n Dr Malek yg bg tunjuk ajar untuk memantapkan ilmu di dada di saat kalian sgt sibuk dgn tuntuan kerja..thanx to Azah sbb puji saya yg layak dah bergelar prof sbb berjaya bentang hasil modul kita..moga doamu termakbul buat diriku..ameen...muungkin ini hikmah di sebalik dugaan yang kau berikan Ya Allah..air mata yang mengalir kini terbalas dgn senyuman di wajah seorang bakal pendidik..kenapa baru sem last merasakan nikmat ini?patutlah dalam hadith dinyatakan bykkan menghadiri majlis ilmu dan mendekati org yg berilmu..kelak beribu manfaat diperolehi..kini ak sedar..aku bersyukur Ya Allah..masa makin suntuk..tak sabar rasanya nk spend masa dgn family..28 oct tarikh akhir menjadi pelajar upsi..alam persekolahan pula bakal ditempuhi..yg pasti rindu dgn keluarga..10 nov konvoi percutian keluarga balik raya haji di Melaka...terima kasih Ya Allah..inilah kebahagian yang ku cari..walaupun aku kehilangan seseorang, namun KAU gantikan dgn kebahagian yang berlipat ganda..akhir kalam..Doa orang yang teraniaya sentiasa dimakbulkan ALLAH..

25 syawal 2010

07 October 2010

Lovely Fabric Cover Buttons


Want to get these lovely buttons for free? 
All you have to do is 

05 October 2010

GA Prokesihatan


tidak salah kalo mencuba kan?mana tahu ada rezeki..so kepada sape yg nak join leh klik sini 

Meh join ramai-ramai kerana ianya telah bermula sekarang dan akan berakhir pada 31hb October 2010 tepat jam 11.59 malam.

03 October 2010

Dapur Terbakar

bila goreng ikan dekat dapur(xkan dkt toilet kot) mst saya akan senyum sorang2..mcm ptg td..bersilat dkt dapur masak untuk berbuka puasa..now i realize yg masak sendiri lebih terjamin n sedap..meme dh muak dgn lauk tunjuk..al-kisahnya hari ni 2 org housemate sukarela nk tlg masak n blaja memasak..so jd ketua chef jerla bg arahan...menu still sama..ikan di ambang sore +sayur kongkang..simple tp nikmat dpt masak n kongsi..nak masak lebih2 xde freeze..smpat rembat ikan yg jual dkt pasar malam jer..lps cuci ikan n letak garam kunyit, minta aina gorengkan sbb nk mandi n solat magrib..lepas selesai ikan br separuh digoreng..masa aina angkat n sejat minyak tu suddenly buka citer sbb dlm kepala zaaappp memori klakar masuk...na, nak tahu x yg fiza pernah bg dapur org terbakar..kinah yg sedang menumbuk n aina mula bg perhatian..citer diteruskan..alkisahnya, g umah sorang kawan ni n kakak dy suh goreng ikan..maka goreng la ikan..pastu kakak dy letakkan tisu dlm pinggan n kasi suh angkat ikan yg digoreng tu masuk dlm pinggan tu...nak dijadikan citer, tisu dlm pinggan tu disambar api dapur masa nk angkat ikan..gelabah bekwok masa tu..umah org ni tau..kalo mak dy tgk ak wat sampai terbakar, fail nk amik jadi menantu..hahaha...mujurla sinki kt belakang jer..kira bertentangan la dapur n sinki..cik fiza yg relaks n xsuka jerit ni terus tuang tisu n amik tisu baru..terer x?pastu toleh dgn senyuman n ckp kak ummi, ikan dah siap..lps habis menggoreng apa lagi..terus g buat citer dgn kawan smbil sengih n tahan gelak...pergh!mujur la...de moral of de story, sesuaikan diri ikut family...



23 September 2010

Ibu muda + pelajar



                                                        xcited bergambar sblm g kuliah                                 hah!cenyum cikit

Muhammad Adam Haziq yang sangat memahami ibunya yang tengah berperang di tahun akhir menyiapkan tesis..di saat mak cik2 4-1a stress,Adam jadi mangsa mainan kami..Hanya menjerit bila kena air sejuk bak kata bik noor..

29 August 2010

Memoir

video


my friends always keep asking me the same questions..kenapa belog?kenapa luah dekat belog?dan saya xpernah bg jawapan..ada x org yg suka mendengar permasalahan org?itulah jawapannya..bila sy tgk video ni hati batu jadi sgt tersentuh..hanya yg merasa akan tahu rasanya..saya sdr yg minggu ni fokus sy hilang..saya langsung xbuat apa tugasan kecuali prog ke ppukm..skali lg sy hilang fokus dan hampir kecelakaan..di fikiran saya,kosong..suddenly roomate tanya, die dh discharged blum?kalo roomate tny,berjuta2 kali sy tertanya2..raya makin dekat dan tiap kali raya juga saya pasti akan ingat kenangan yg xkan saya lupakan..ssh utk lupakan..dia menyambut kepulangan saya sprti mama papa tiap2 kali saya balik..dan kali ni cabarannya tetap sama..sy akan pulang sendirian memandu ke kedah setelah program di bandar bharu selesai ttp tanpa dia..kenapa mst raya kali ni seakan2 mengulang perkara yg sama??

25 August 2010

Pelajar degree

betapa sshnya jadi pelajar..lagi ssh kalo xbelajar..(minggu sokmo kena marah)uhuk!uhuk!orang lain yg sepatutnya kena marah tp sy yg dijadikan tempat lepas marah..dugaan..Alhamdulillah,betul lah kata dr nasir..kita mudahkan kerja org,org mudahkan kerja kita..semalam kol eprd n dah dpt kelulusan..kul 12 gerak ke putrajaya..singgah d shah alam settle urusan jap..drive sorg2 mmg memenatkan dan meletihkan..kul 2.10 smp parcel E..cari parking..pergh bawa bumble bee mana leh lawan merc,bmw nk parking suka hati..mujur xkena saman..baru kuar keta tgk polis tgh sedap menyaman..so baik berambus..pikir punya pikir last2 dgn confident tgk guard dpn kementerian pelajaran tgh mengawasi merc,bmw,honda n keta gajah..ting!idea..trus g behenti tepi pak guard n tempik..pak ma, xde parking ker?pak man terkezut juga sbb awek cun panggil dy..dy jenguk n terus ckp awak pusing balik pastu amik side parking..Alhamdulillah..keta yg ikut kat blakang bajet nk tiru style ak tp xdpt..syukur sbb parking terus depan kementerian..sebelah bmw..ada bran?? ni kecik bukan sbrg kecik..skali tekan minyak, pickup kelajuan kura2...weeeewit..vrooommmm!hehe(gilo) so eprd dah settle...raya pun dah nak dekat..nk balik awal rasa cm xberbaloi jerk...keja bertimbun lagi..nk balik awal or sakit lps raya dgn tugasan??hurmmmm

masa ni bawa PA teman

23 August 2010

Syeh

lama dah xnaik syeh..i mean hat over-over la..
smpai muka bertukar merah
nak dijadikan story hari nie sorang kawan yang tetibe nk marah
bajet mcm dia jer tahu marah
dah bulan puasa
sume orang penat n letih
so cool down bebeh
last-last kena la dgn cik fiza dg nada bersahaja
sbb dah bingit dgn ayat dia..
kalo nak ikut marah,sume org bleh marah..jgn ingt kita sorg jer tahu marah..skng sume salah so terima la..xpayah nak marah..tu baru tujuan meeting(baru nk diam)
sbb tu saya kata bila saya diam ramai ingat saya wat xkesah n suka hati pijak
skng kn dh g petik suis anger saya
ada budak ni pikir orang lain yang tunggu terconggok depan bilik kj semata2 nk dpt sign..
berjalan p fakulti yg saya kira bleh turun 200gram 3x utk 2hari
yang mengadap laptop selepas subuh semata2 nak edit
yang bazirkan kredit utk kol


hey girl, u sendiri yg menjatuhkan air muka u dpn lelaki
sedap2 nk marah sedangkan org lain pun penat n wat keja
at least respect n kalo u rasa u nk marah istighfar byk2..
control la dear..aplikasi ilmu tu..

22 August 2010

Bercinta menurut syarak



bila dgr ceramah ni first yang terbayang, first time dgr ceramah dr jamnul azhar adalah ceramah ttg kesihatan masa f4 d maahad dulu..slalunya bila ckp ttg ceramah kesihatan sume malas nk dgr..masa tu turun pun cm nak xnak jer..penyakit mengantuk dgr ceramah tu biasala..namun bila dah 5min intro lama2 jadi suka sbb pendekatan yang unik..skill untuk menarik perhatian pendengar adalah penting supaya penceramah tak syok sendiri melihat pendengar terangguk-angguk..semalam video ini di post membe..saja nk dgr kali ni ceramah apa pulak..tup tup isu bercintan rupanya..minta restu mak ayah..itu sangat penting..cuma pandangan saya selaku yang berpengalaman(ek eleh) restu itu penting cuma harus redha jika Allah takdirkan tiada jodoh antara kamu maka restu mak ayah pun bukan tiket jaminan jodoh itu akan kekal..kisah seorang teman saya..(betoi xtipu)ditakdirkan bertemu masa f4 juga seperti dr jamnul ni, namun masa f5 lepas spm baru lah ditakdirkan berkenalan dengan lebih seyes. selaku kawan baik,saya mmg tahu la perkembangan kisah munyet diorang ni..xlama kemudian budak laki ni pun dgn kemachoan dan keberanian tahap max terus ke rumah 'marka' dia ni nak jumpa mak ayah sbb 'marka' dia ni request kalo nak serius jumpa mak ayah..xsangka pulak  budak laki ni sahut cabaran dan pergi berjumpa sendirian..dan setelah itu hubungan itu berjalan dengan aman damai dan harmonis dengan pengetahuan kedua belah keluarga..ditakdirkan mereka berpisah apabila si lelaki ini mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke Mesir..(skrip sama jer mcm citer doktor) ini menjadikan hubungan mereka terbatas sbb nk sms pun mahai kan...5 kupang vs 2 kupang...

setelah 6 tahun,(teng-teng-teng) tsunami melanda apabila sekembalinya si lelaki ke Mesir selepas idulfitri di Mesia, dia terus menyepi tanpa berita.. setahun si gadis menunggu apakah jawapan kepada semua ini..dipendekkan cerita trus sbb malas taip  lagi...(nak tau tanya tuan dia..nnt saya bg emel) restu yang diterima tidak menjamin hubungan itu berkekalan apabila si pemuda (tukar status la sbb kini dah dwasa la kn0nya) yang memang tidak mengenang budi dan tak berhati perut itu akhirnya meminta untuk memutuskan hubungan kononya tidak dapat fokus kepada pengajian beliau di bumi Mesir dan juga takut untuk hubungan mereka itu bertukar kepada maksiat..(itulah alasan yang diberikan kepada gadis tu yg kebetulan bertembung d suatu destinasi dan alasan maksiat itu dijawab mlalui sms..lengkap tak report saya???ada sapa brani pertikaikan??)redha la si gadis ni dgn harapan agar keputusan yang diambil itu terbaik untuk mereka berdua..ditakdirkan suatu malam gadis ni mendapat satu mimpi yang aneh..seolah2 menjawab kepada semua pertanyaan yg bermain di minda kenapa dengan tiba2 mendiamkan diri dan pemuda ini sangat lain sewaktu mereka bertembung..dan keesokannya gadis ni mendapat celik akal serta kelebihan yang Allah berikan..akhirnya si gadis ini mendapat tahu yang pemuda itu saja menjadikan alasan kerana mempunyai hubungan cinta lain dan tgh bahagia melakukan maksiat (nk dijadikan filem, tekantoi beradab pulak dgn si gadis ni ttg kecurangan pemuda yg bertalam 2 muka..abg syg syg..abg berikan bunga cinta ni khas untuk syg saje..sedangkan si pemuda ckp pd gadis ni, istilah tu haram di sisi agama..saya xnak hubungan kita salah di sisi agama..apa kejadahnya sume ni?bahasakan saya tu mujur xpakai ana..haram dah hilang dah bila dgn cikaro baru

bersama gadis lain xsalah pulak yer...hati siapa yang tidak sedih dan remuk..lama juga gadis ini memendam dan diam melihat maruah dirinya dijaja teman2 pemuda ini yg xtahu pokok pangkal...impian dan cita-cita yang dibina bersama kini kecundang dek kerana penipuan pemuda yang xsedar diri..kenapa mesti menipu dengan alasan takut berzina sedangkan ada maksiat lain di belakangnya?disebabkan pemuda ini jenis yang hipokrit dan pengecut, sengaja dia membiarkan kawan-kawan di sekeliling melihat si gadis yang menanti dan menunggu dengan harapan ini dijadikan bahan umpatan yang kononnya si gadis ini bukan dari kalangan baik-baik..sedangkan si pemuda ini juga yang suatu masa dahulu yang memperkenalkan teman-temannya kepada gadis ni dan keluarganya..(dia ingat ni uma mentua dia kot..smpai satu geng dia angkut p uma gadis ni yg dia dah buat macam uma dia bila nk jumpa)

diringkaskan..

pandangan saya..dr jamnul azhar lebih bertanggungjawab atas apa yang beliau lakukan..sekurang-kurangnya pendekatan yang lebih bertanggungjawab dgn tidak mengecewakan hati bernama wanita..bukan seperti pemuda ini yang bakal doktor jg mungkin tapi pengecut..THE END..dan si gadis itu kini mendapat satu pengajaran bermakna dalam hidup bahawa cinta manusia itu hanya untuk kemanisan dunia dan akhirat itu yang utama..manakala si pemuda itu berterusan melakukan maksiat tanpa dia sedari yang ramai sudah mengetahui kisahnya dan kebodohannya..(dipetik dari kisah sebenar cetakan pertama bagi yang nak tahu sgt2 story sebenar n yang dah bersangka buruk)

Happy Birthday Aleeya



rasa nak cuba nasib..pengalaman pertama..moga berjaya..happy birthday yg ke 3 to aleeya...moga kamu membesar dan jadi anak yang solehah dan pintar..=)

kepada yang nak cuba nasib n nk tahu maklumat lanjut klik di sini

21 August 2010

Hopefully








Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan olehMediaHehe..
Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha kat sini


Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..
Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha kat sini 

Gelak Jahat

mata dah ngantuk..bantal dan comforter seakan memanggil..lagipun hari ni berkawad ke sana sini..tiba2 disapa kawan dari Meset dalam fb chat..Pucuk dicita ulam xmakan la sbb saya baru bercadang nak beli tudung mesir secara online..terus orderkan dgn kawan ni dgn harapan beliau dapat harga yg lebih murah...akhirnya 1 keja sekolah dah siap..hoyee!paling suka bila pn naza tny bila balik cuti sbb class hari rabu adalah class beliau yang  terakhir sekali..'saya cadang nak ganti kelas awal'..sgt excited..hahaha..habisla...muka yg comel ni dy dah cham!mana x nya, bekerja dgn dy dlm 1 team congkaktech..rabu lepas dy tny 'mana jaket awak..pakaila bila masuk kuliah'..dlm hati sapa la aku nak pakai jenama hebat beliau..saya ni hanya pekerja bawahan saja yg tolong perkenalkan kepada Malaysia..rasa banyak lagi broken grammar yg saya buat silap..sebelum beredar, ucapan selamat berbuka diucapkan..terharu sbb orang yang jauh lebih tua dan berilmu sangat menghormati dan berbudi bahasa xkira siapa..saya sendiri yang malu..dia tny 'kamu beli makanan dekat mana'..sambil tersenyum dan jawab saya masak jer puan...mmg kena masak kalo nk mkn byk sbb dah 3 tahun kt sini mmg jemu sgt dgn menu di sini....'oo bagus..rajin kamu..sapa nak.....(dirahsiakan)' pujian terakhir beliau hingga menyebabkan nur hafiza kembang seketika...kikikiki


ada satu benda jahat yang membuatkan saya postkan tajuk gelak jahat..betapa bodohnya seorang pengkhianat yang akhirnya kalah juga...biarlah dia cuba berlari dan mengelak..yang pasti dia akan kantoi juga...jam dah menunjukkan 1.45..lailah sayidah..jangan lupa bangun tahajud..=)

15 August 2010

ustaz dan ustazah pun 2x5



KEPADA SESIAPA YANG ADA SAKIT JANTUNG
SILA BACA DENGAN PENGAWASAN Doktot


maaf kepada yang terasa..dan maaf juga kepada yang terasa tp disebabkan istilah ustaz dan ustazah yang kita pandang sekarang sebagai individu yang sangat tinggi di mata masyarakat dalam menegakkan agama..isu pertama facebook yang menjadi kegilaan ramai termasuk saya..saya lihat teman saya sendiri yang digelar ustaz walopun dy xsuka digelar mungkin tp disebabkan perwatakkan dan personalitinya menyebabkan orang menghormati dirinya dan menggelar ustaz..always update hal rumahtangga..minta maaf cakap kadangkala sampai yang baca tu tahu sbnrnya depa nk ckp isu dlm bilik..si bini(mmg kasaq lebih sesuai) tu bertudung labuh tp sikit tak menunjukkan rasa malu bercerita ttg umah tangga..rindu-rinduan...hatta my frenz yg baru ni kebetulan terjumpa dgn dy bersuara perasaan dgn dgn post sipulan nie..over giler sejak kawin..mmg saya iyakan!ak dah siap tegur dah dgn nada perli tp bdk ni xterasa kot yg org perli dy n bley plak jawab,publish dekat fb lebih hilang rasa rindu dari sms terus pada si suami..sabar jela dol..ayat hang belum power la...kita doakan jer agar dy sedar satu hari nanti agar tidak terus menerus bangang melantun-lantun...saya hormati mereka sebagai pasangan contoh dalam membuat keputusan untuk berkahwin dari berdating memanjang tp please..tunjuk imej yang elok sket sbg org yg dah kawin n tahu apa itu malu..mungkin saya xda pengalaman kawin tp sebagai seorang individu muslim saya rasa tingkahlaku sedemikian sgt xpatut bagi seorang ustaz...ramai lagi kawan2 sebaya saya yg dah kawin tp xle over confident story..cth terdekat kawan serumah saya..biasa jer..kita yg tgk pun rasa bahagia..kawan2 si ustaz ni pun bangang melantun2 juga sbb sokong ajer dgn tingkahlaku kawan dy..suku sakat ustaz juga kaki kipas...kalo kutuk nnt org pandang pelik kan?kan?kitab hampa terkoyak ka??orang lain yang xpakai tudung labuh n xfurther std ilmu agama hampa judge sbg individu yg xlayak bg teguran dan xlayak bercakap ttg agama..saya keliru!apakah ini peristiwa umat akhir zaman di mana ustaz dan ustazah bertopeng...

bagi yg baca post ini,terutama wanita tolong la...hati2 kalo nk publish status dlm fb..(peringatan untuk diri sendiri sama)sampai cite xposa pun nk story bg semua org taw ka?rasa jijik nak ngaku kawan..bukan xreti agama tapi lebih faqih lagi dr saya..(macam saya baik sgt kan)..apa guna saya mengaku menjadi seorang muslim jika saya takut untuk menegur...tp please ingat siapa diri anda yg dulu dan dimana anda dibesarkan..dah tu selaras dgn peredaran zaman tudung yang labuh disingkatkan smpai nampak n nak tunjuk dada kt semua.. apa ni??dulu sedap jer kondem orang pakai tudung singkat..sekarang sape yg singkat??pesanan dari diriku..jangan suka kata dekat orang...kita tak tahu satu hari nnt mungkin ALLAH akan balikkan pada diri kita.. masih terngiang2 dekat telinga ayat pedas bdk ni bg bila sy ajak tgk wayang masa lepas spm dulu..' ak mmg xkan masuk panggung smp bila2 '..owh!terkedu dan malu dengan diri sendiri masa..but now what happened to u??xkesah pulak post bg semua org taw yang u kaki wayang...yeah!i know dat people can changed one day..but why u choose to change like dis??

12 August 2010

Cinta

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Hingga engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hinggaku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
 

kusebut namamu
disetiap doaku
bangkitkan setiap 
kenangan tentangmu
yangku dapat 
hanyalah bayangmu

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hinggaku memilih
Cinta yang fana

 

Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

08 August 2010

Berhenti Berharap

Ya Allah, aku redha akan segala ketentuan dan ketetapan yang telah KAU tetapkan..dengan segala keputusan yang aku putuskan, aku redha..aku sudah berusaha dan bertawakal..kini aku redha dgn apa yang ditentukan..temukanlah kebahagian buat temanku..moga dia tidak tersasar untuk kali kedua..tempatkan arwah nenek bersama orang yang soleh..ampunkan dosanya..

03 August 2010

6 weeks more

6 minggu lagi untuk mengakhiri zaman sebagai pelajar ijazah sarjana muda..dah nk habis rupanya??weeee...harap sgt dpt 4flat la penghujung2 hari tua di sini...mOm pun xbising..sblm balik ritu,mOm xmerungut dah..xpela...asalkan maintain result...Alhamdulillah td amik sijil dekan..saja nk poyo dpn mOm nnt..longgokan kerja tersangat byk..prog yg xstart lg..tesis baru bab 3 tp enjoy mcm dah habis dah..dan yg pasti saya kena mempersiapkan diri untuk menjadi kaunselor muda...mental disorder la nk bgn seawal 630 pagi meredah traffic jam andai ditakdirkan di kl..mmg xsuka n fed up dgn jem...hari yg saya nantikan..ramadhan al-mubarak yg akan tiba...bersemangat sgt!ramadhan terakhir sbg pelajar..inshaAllah ada rezeki cpt smbung master..xnak delay2 la..mula2 down jg nk smbung master abis cikai pun..tittle prof sket punya havoc..tp bila research sy dh lulus...menggebu rasa hati nk jadi ahli akademik..not a politician..weeee....manusia mmg tak suka dikritik...suka pujian jer...uuuullalalalalalala


~soalan gila-gila sem ni~

1. adakah awak menghidap sebarang penyakit kronik?
    yup!saya ssh untuk bangun pagi terutama hari isnin

2. how about ur diet?
    alhamdulillah..ayam kfc xmasuk dlm perut saya lg sem ni sbb sy xthn dgn bau nye meloyakan!T_____T


3. shopaholic??
    sem ni masyuk giler kot..600 skali gus shopping..


4. love?
    loke is kurap...makin garu makin sodap...hiyakssss!


5. ur best friend?
    sape yg bc belog ni,awakla kawan saya..


6. what r u thinking right now?
    kol from shell or petronas mengatakan saya menang bmw!yevaaaa


7. rajin atau malas u ni?
    malas..malas untuk bangun pagi..malas untuk basuh baju..wink!wink!

26 July 2010

Hampa+Keciwa+Hancur

hari isnin..aku kira permulaan hari yg sgt baik..smp la kul 6..mulut yg terlebih ramah...~kak..boleh tlg cik kad saya kot2 saya ada hutang smbil sengih..instinct yg kuat minta suh cek kot2 ada utang dgn lib..selang 2 min...kad xleh cek..maybe ada utang...bila sorg lg kerani cek aa'aa awak ada utang 6.70...dalam hati ni dah stress gaban..msj yg ditunggu xkunjung tiba...hampa bertahun2..diberitakan begini pula..mmg rs nk pengsan n jatuh..dgn tenaga yg xda sbb mkn tah ape2 td..control yg im strong...dlm hati ni..Ya Allah..inikah dugaan yang harus aku tempuhi lg..sesungguhnya aku tidak kuat di saat2 ini..hakikatnya mmg 6.70 tu adalah sedikit..lepas utk mkn tgh hari kot...tp memikirkan apa guna aku panjat tangga sem lepas semata2 nk hantar kalo pihak lib x proses buku...balik uma..sunyi sepi...langsung xde org sbb sume balik kg..air mata dah menitik dgn keadaan uma gelap n sunyi...adakah ini takdir untuk diriku agar berseorangan untuk tempuh sebarang dugaan dan cabaran??kepada siapa hendak saya adukan...saya menaruh harapan dan berharap..akhirnya saya kecewa...walaupun timbul masalah yg kecik..sy merasakan itu terlalu besar dan air mata menitis menandakan sy benar mengalah ..

25 July 2010

Cintakan Inspirasi

pagi tadi join inventori personaliti cinta remaja..first time diadakan di ipt..from dat now  i know dat i love inspiration..yer ke??seorang yang xmudah kecewa akibat dikecewakan...really??i guess something wrong with de inventory...19/20..impossible lorr..tahu dekat master kashrill pergh kena hentam kaw--kaw--..penat dy buat research selamber badak ak komen..now..when i think about de inventory n what master kashrill said..im really stressfull..why im always thinking about him?i try to denied dat i'm OK as i do it before for 1 year but i cant!its better for me to try n tell him what i fell before i'll regret it for the rest of my life...~maher zain mood~

Pasrah

semalam masa buat esemen rasa xselesa...rasa sebak..tak tahu apa yang bermain di fikiran..lantas ambil wudhu dan sujud pada yang esa agar ditetapkan iman dan diberi kekuatan..kekuatan untuk menempuh perjalanan hidup yg masih panjang..

24 July 2010

Down

permulaan semester yang kurang semangat seperti selalu..pada mulanya ok..once dapat tahu something yang buat hati ni sedih terus down yg tersangat..Alhamdulillah syukur dengan result lepas..3.75 ..antara pencapaian terbaik saya...bukti pada pama yang saya bukan main2 walaupun suka berjalan...sungguh ketara stress pada sem ni..xsmpai seminggu berat dah turun..amik saka aina kot..makan slalu xhabis sama mcm masa lepas spm dulu..slalu kena marah sbb mkn xhabis..saya tak tahu kemana fokus saya..saya buntu..setiap malam mesti susah nk lelap coz in my mind always thinking why...why..why...why...kenapa manusia itu sungguh kejam??why im always asking myself de same question..i know de answer..but im still asking and hopefully sumenya kembali seperti dulu..yer ker sy nk mcm tu?(bodoh sungguh hafiza)  T____T

20 July 2010

Alhamdulillah

jika saya merasakan diri saya sempurna nescya ada ramai insan lain yang lebih sempurna..
jika saya merasakan diri saya bijak maka lebih ramai yang jauh lebih pintar dari saya..
jika saya merasakan diri saya bahagia,ramai lagi yang lebih bahagia dari saya..
hakikatnya segala yang saya miliki sekarang datang dari Allah..

pagi tadi mimpi arissa..kak mi ckp rindu arissa sgt la tu..rindu la sbb last sebelum balik tak sempat main dgn dy..maklumla xde bdk kecik kt uma..nak pulak si arissa  bukan jenis yg suka merengek..suka la bawa dy jalan-jalan bila xde benda nak buat..dy pun ikut jer ke mana cik fiza bawa..tue yg suka main dgn dy..alhamdulillah proposal sudah dibaiki...tunggu nak bentang saja..lepas tu nak balik uma jumpa family..rindu dgn masakan mak long..jika ada pihak luar yang suka judge nak pandang serong pada seseorang..baik semak diri dulu kot..


saya benci!!

saya benci dengan sorang budak terlebih sihat ini yang suka menggelarkan dirinya ustaz tetapi beliau sendiri tidak tahu apa itu tanggungjawab sebagai ustaz  dengan membetulkan apa yg salah tp sebaliknya menghentam dan melabel..(dia kawan aku ker?xkenal pOn..dah salah tp tak nak mengaku..excuse me ust..kalo u xkenal i,mcm mana boleh timbul perbualan dgn persoalan ust tanya kenapa belog ustaz kureng dah pelawat? jawapannya..sbb hang buat belog nk tunjuk kt org yg hang ada belog..konon hang saja yang tera..haha) hakikatnya jika nak dibesarkan cerita aib pula yang timbul..maka saya memilih jalan untuk diam dan biarkan si ustaz ini dengan membebel tanpa fakta sebenar....berat sebelah atau lebih sedap lagi bayessssss.......agak kurang cerdik kot campur tangan dalam hal orang lain kalo xtahu menahu pokok pangkal..jika diikutkan rasa xcerdik macam ustaz tue dah lama kisah sebenar terbongkar..(ore yg mung baking tue la kot yg malu) itulah realiti..kononnya mengiayakan wanita itu lemah namun diri sendiri yg buat xsedar...itulah kisah ustaz yang xcerdik..bawa buku berkitab2 mcm qalesya tp xmengamalkan..

hakikatnya NUR HAFIZA..
tidak mungkin seseorang itu akan bahagia di atas kesedihan orang lain..setiap titis air mata yang mengalir, kamu simpan dan genggam untuk bangun melawan kesedihan yang kamu alami..yang pasti kamu begitu istimewa kerana kamu merasakan kamu adalah istimewa..sayangi diri kamu..kerana tidak mungkin akan ada orang lain yang akan menyayangi diri kamu lebih dari diri kamu sendiri...

19 July 2010

Muda Mudi Melaka 2010

sgt terhibur dan enjoy dgn percutian bersama rakan-rakan markas 4-1a..kebetulan pulak melaka ada pesta muda mudi masa kitorg g..xtahu pun..ptt la meriah smcm masa nk masuk dataran pahlawan..so jadikan tema la nampaknya..lama juga x g melaka..since form 3 kot..sambil antar brg to my sis maka kami pun memulakan perjalanan..bermula dengan pencarian mencari hotel n shopping..org melaka sgt happening smp kul 330 pagi pun xtido lagi..kl pun xmcm ni..



bersambung
..
..
..
..
baru lps antar proposal slps di edit
harap2 xde yg nk kena betulkan lagi
minggu depan bentang dpn panel
rasa demam makin teruk
plus batuk
......cuaca.....
namun gara2 kaki jalan
sakit letak sebelah
ubat bawa jer
makannye tidak
till dah xtahan sgt baru makan semalam
esok mau jalan kl rasanya
cr baju,kasut or ape2 jer yg rasa boleh beli
g melaka hanya beli baju sehelai..
ohh jimatnye saya

16 July 2010

Demam Selesema

mmg down n rasa lemah..nak buat apa sume jadi malas..panas badan yang masih xok..malas melayan penyakit ni..lagi dilayan lagi menjadi..sejak balik sini smp skrg dah masuk 5 hari masih xok..kisahnya bermula sbb saya alah dgn debu dan habuk..bersin berkali2..pastu sakit tekak..lepas class hari rabu panas badan makin meningkat..kawan saya pernah cakap dy suka bila dgr suara saya kalo saya selesema..sbb dy ckp sedap..mmgla sedap sbb xkena tempik..voice saya kn kuat..bila selesema maka berubah la suara jadi ayu gitu..rindu pulak dekat arissa..dy pun suka tempik juga kalo kehendak dy dihalang..kuatnye dy jerit xpadan dgn badan yg kecit..gara2 angkat dy dari keta control..pegang stereng kemas..skali cik fiza g angkat..waaaAaa dy jerit..

19 June 2010

Rasa macam nak apdet belog

now you're reading what i'm thinking..

cuti 2 bulan..macam2 dah buat..sampai xtaw apa nak buat..antara cuti sem yg paling byk berjalan..mula2 drive sendiri g cameron lalu jln smpng pulai..mom n dad pun xnah lalu jln tue lagi sbb slalunya ikut tapah..merasakan cameron xbest..kalo dl masa kecik2 gumbira tak terkata sbb mom n dad bw p jln..skng bl dah besau rasa biasa jer..drive sendiri juga p manjung n teluk batik..mmg cekal my mom ckp sbb xtukar drebar n sendirian try n error dr cameron p lumut..maklumla slalunya konvoi ngn papa..tp kali ni juz jalan2 dgn mak long,mak su n mira..lepas tu p kelantan pulak...dl sgt suka bl p klntan sbb leh shopping tudung..but setelah tahu yg pengkalan kubor was located in kelantan trus rs xberminat~senget jer~ntar mira masuk um nilam puri..n mungkin 27 ni akan ke melaka  nak antor mira masuk ipg..tahniah!pastu selang 3 minggu saya pulak akan balik ke metropolitan...i'm still rmmber on de first day at upsi..sedih masa waving mom n dad..masuk bilik rasa sayu..skali skala nangis juga..itu cerita 3 tahun yang lalu...skng sayalah orang paling gumbira n bakal melalak n melompat bagai ungka tua sbb sayalah super senior saiya..kalo ada muka yg xkenal tu mmg u olz junior la..kekerekan akan berlaku.haha..namun sedikit sedih sbb akan meninggalkan zaman kegemilangan yg penuh gelak tawa...itulah dinamakan kebahagian dalam perpisahan..~alah,shahir menang pon sbb budak 4-1a yg g ziarah dy..pengalaman join konsert af..bg sape yg xnah g tgk konsert af tu jgn ingat konsert tu mcm konsert indie seperti yg sy imagine sblm ni..kalo u olz nk taw,nk g toilet pun xleh..kena duduk behave jer..yg melalak bg support tu bila camera fokus..lps tu duduk diam2..jgn nk wat kecoh..rasa klakar juga sbb g tgk af xkenal sapa bdk2 dy..kalo org tny u nk vote sapa,km angkat bahu jerla..tgk2 diorang letak kitorg dkt fans shahir..layan jerla..


cuti sem ni juga main dgn arissa yg suka berjalan mcm saya..dy suka berjalan tanpa rasa letih berbanding coach yg ikut belakang yg mmg letih sokmo..arissa jenis xtakut n berani..kalo dy leh ckp conform kena sembur sape yg kaco..ada bran??cuma ada skali tu majuk sbb xbg dy main tangga..mula la nak tido atas tanah..jgn sapa halang dy nak buat apa..nnt dy sound.. ma tarat tara??yui still suka sebut pasek..tiap kali g tasik kena betulkan..bukan pasek tp tasik..tanya ibu nama apa...dgn confident dy jawab ibu nama ibu la..nasib baik jawab ibu nama ibu..kalo jawab ibu kat uma??xke haru nk selaraskan jawapan..

23 May 2010

Pasek itu Tasik

nampak gayanya sem depan kena masuk kelas kaunseling kanak-kanak ikut pintu belakang..memandangkan hanya 2 minor sahaja yg diwajibkan dan dihadkan maka saya telah memilih kaunseling menurut perspektif Islam dan pengurusan personalia..memang agak confius semasa memilih minor dulu..namun sudah lama bertekad nak amik kaunseling menurut perspektif Islam..cuti sem kali nie, saya dapat 3 orang jurulatih yg sgt aktif dalam membantu saya menguruskan badan..hehe..sampai jer depan pintu uma,mulut icha dah mcm bertih jagung..apa yg dikata pun saya xfhm..mungkin come on baby n take me out..hehe..mungkin juga dy dh set,ini bibik saya yg akan bawa saya berjoging di tasik..bak kata dol la..sebelum gerak dukung la anak dara kecik ni g dekat ibu,sepantas kilat dy menjerit..mmg xcited nk suh org bw dia berjalan..letak jer dalam keta tersengih terus..siap bye bye ibu lagi....yui pulak, belum sempat bg salam, dh tunggu depan pintu siap dah n cakap yui nak ikut kakak!okes..lets go yui!yui nak g pasek...hah!apa itu pasek??dalam otak membayangkan pasek adalah adik beradik temasik..banyak kali juga yui sebut dlm keta yui nk g pasek...still confius...last-last, dina ckp..yui cakap xlancar lagi la kakak..pasek tu tasik!ting tong!amek kau...kak dina yg sgt memahami adiknya..icha pulak dah senyum melebar sebaik saja letak dia atas tanah..senyum sampai sume gigi susu nampak bila tahu monster acah dy....


16 May 2010

Sepetang bersama

muscle mmg timbul habis mlm ni..rasa the rock pun akan surrender kalo kena kejar budak umo 4 tahun punya energy lari smbil dukung budak setahun..hehe..sepetang jogging bersama kanak-kanak..xpayah pusing satu round tasik jitra tue..bawak yui ngan icha dah cukup..kejar diorang pun dah berpeluh mcm lari satu tasik...mujurla yui jenis yg dengar cakap..tapi mata memang kena tgk dia jer..terlepas pandang takut main tepi tasik..'yui jgn pergi mana-mana taw!kakak nak g amik nset'..xpuas hati juga takut budak ni lari p tasik..nset pulak tinggal nset dlm keta..baru jalan 5 langkah terlupa bw nset...jomla ikut kakak dulu..'xpe!yui tunggu sini..yui x p mana-mana la'..lari xcukup tanah la dukung icha cpt2 amik nset..sekelip mata dia hilang..rupanya dia lari tunggu dkt stage batu..nampak jer itik yui terus menjerit..itik!itik!ooi itik...itik...suara mmg power..si adik suka sgt tgk abg jerit..smbil tepuk tgn..ditambah pulak org xramai..sume tgk smbil senyum..lepas ajer icha atas tanah,laju saja jalan..kiri kanan lawan arus..pusing ikut arus dia merengek...adus..pusing lagi dy bunyi..mmg ramai la pakat agah dia sbb halang jalan..mulut asyik kumat kamit...suka dpt jalan tnpa ada sekatan..untuk mengelakkan eksiden maka cepat ajak g main dkt palyground..dgn gigi yg dah dekat 10 batang asyik tersenyum bila di acah..dah pandai main aucak smp xnk turun dr gelongsor..yui pulak pandai cari kawan..sume dy mengaku kawan dia..tue kawan yui..nama dy amir..smbil2 main ng icha saja curi2 dgr apa yg dy ckp dgn bdk2 sebaya dy yg dy mengaku kawan..kakak ada baby..yui pun ada baby..abg n adik sama2 mulut xhenti cakap..^__^

paling kelam kabut bila icha nangis sbb mata pedih..gara-gara yui main bubble n kena mata dia..mula2 lap jer..icha ok jer sbb smgt nk jalan..lama-lama dah xtahan baru dia start buka volume nak nangis..gelabah dah cik fiza..ibu ngn ayah xde..susu pun xbawa..buatnye dia nangis haru biru nnt...cepat2 lari dkt cafe pinjam sinki makcik cafe..mujur la ok..nmpak jer air di tgn, mulut icha dah bising..mmg dahaga bebenor budak tue..berebut dgn abang..dh penat jalan ibu bdk2 ni kol tny bdk2 ok x..toleh ke belakang tgk diorang kt belakang..apa lagi yui menjerit lagi kuat la..suka tgk ibu ngn ayah mai...icha pulak lepas isi tenaga smp full terus nk berjalan lagi..xletih2..orang lak ramai yg tgh jogging..dy lagi suka la nk jogging sama...


dah xingat org belakang dah


konon xnak kena tgkap dgn monster la..

12 May 2010

Segelas nescafe

bila ada di rumah baru la berani minum nescafe balik..klo dulu itu adalah minuman kegemaran, kini terpaksa dikurangkan sebab kalo minum alamtnya xtido malam la..bermula dari hari isnin yang lalu smpai sekarang ni, selagi belum jam 4 pagi,mata xkn terpejam..paling awal tido jam 2 pagi..gara-gara aura boys over flower..cerita ni dah lama keluar namun seperti biasa saya tidak akan terikut dgn trend..saya pasti akan menjadi insan yg ketinggalan zaman..saya lebih suka ketinggalan zaman kalo layan citer korea..biar syok sendiri..kuliah 14 minggu juz untuk std n main2..kalo saya layan time kuliah alamtnya xtido smp pagi la..sepanjang hidup saya selama 22 tahun, baru 2 kali saya tidak tidur mlm..first masa sem 2 gara-gara chatting dgn orix n secondly balik dari i-city..layan fb n tunggu smp subuh..pastu baru tidow..kalo xbuat mcm tu,conform subuh terbabas...bila gtau mama ttg nie,dy bising la..mcm mn nk fokus std kalo mcm ni..paling bising masa chatting la..masa tue kan baru lagi bergelar mahasisiwi..takut nnt xdpt fokus std..lama kelamaan dah kureng la sket kebisingan mama..sehinggala saya pulang ke rumah hari isnin lepas..lepas makan n sambil-sambil rehat, saja layan movie2 yang ada dlm xternal hd..boring punye pasal layan jg laa bof smp xsedar dah pukul 5 pagi...last-last terus terlelap dkt ruang tamu smp subuh..paginya dgr mama pot pet, ish budak ni..tidoq ikut dan dia ja..smlm amik comforter yg bw balik tu alas smbil layan b0f dkt ruang tamu 1..terus terlelap tanpa disedari..sbelum tido, berangan, mlm ni harap2 jun pyo masuk dlm mimpi...berangan yg xmasuk dek akal..last2 orix yg masuk..sungguh xbest!

01 May 2010

Last piccas for dis sem

...ini gaya anak panda yg sakit kaki...

hey!thats my name

the new project by msc

snowie light



the power of d700



sabtu..pheww!sgt penat

friday..blur!shift petang tp add hoc kena bertugas pagi..

muka seposen

27 April 2010

Iman Yazid Wa Yanqus

rasanya tak perlu saya explain definisi ayat itu..ramai dah yang fhm kalo dlm pengunaan yg mudah..iman naik dan turun..siapa saya untuk berbicara dengan lebih mendalam..saya tidak mampu..ilmu saya terbatas..namun saya cuma ingin berkongsi sekadar saya mampu..sebagai manusia,semestinya kita inginkan nikmat syurga..namun sejauh mana amalan di atas muka bumi ini dapat menjamin ganjaran syurga yang kekal abadi..iman manusia itu naik dan turun...namun jangan dijadikan alasan dalam kita lalai mengerjakan tuntutan agama..sebagai contoh, solat...sebaik sahaja azan berkumandang, adakah saya sendiri tergesa-gesa dalam menunaikan solat atau leka dalam melakukan perkara lain...saya selalu bercakap dengan diri,kejar cinta yang abadi iaitu ALLAH..namun dalam masa yang sama bila saya keseorangan saya leka memikirkan nikmat dunia..hinanya saya..banyak yang perlu saya tingkatkan...khusyuk dalam solat, hati yang tenang..lupakan perkara-perkara silam..namun itu amat susah..dalam keasyikan menghafal nota penyelidikan, saya boleh buka cd konsert nasyid sekolah 5 tahun yg lalu..mcm mana leh ada kt uma sewa..patutnya ada kt uma...ptg td jumpa masa nk kemas brg yg banyak utk dibawa balik isnin ni...sambil tersenyum sorang2 sbb tgk pic sendiri yg pakai tudung pepel n jubah blue black walopun xsmpai sesaat trus msj dkt nadia di teganu..'xsangka dulu aku ni kategori polos..hehe...'kami mmg serasi dan sependapat kalo bab nk flash back kembali citer zaman maahad...konsert nasyid tue adalah konsert first spnjg 5 tahun dkt maahad saya g..banyak konflik sebenarnya malam konsert tue...bila tgk gambar saya sendiri, perkara pertama yang saya ingat adalah kena tegur dengan adik-adik putra sbb pakai minyak wangi..so funny!sedangkan saya xpakai pun..betoi!xtipu la...mcm kisah adik2 di agama tinggi kkb lak masa handle prog ritu..konon-konon tegur menegur sbb nak ngorat...kepasa adik-adik yang tegur mlm tu, ni senior kamu la..dah tua la n xavailable...kebetulan pulak mr pepel tgh duduk atas kusi tepi dewan mencari pengarang jantung..(pengarang jantung ker?kalo kelai sekupang xguna)nah!lalu tepi dia pulak n time tue juga la kena tegur ttg minyak wangi tue..sedangkan saya tak pakai pun...isk!isk!lepas lalu tue,xsmpai 2minit terus dapat msj ttg minyak wangi...mr.pepel xcaye yg mrs.pepel dtg..last2,bertembung terus...ok mr.pepel,hopefully u like it!^_____

bila nad, ungkit pengalaman ke sekolah naik basikal, tibe2 teringat yg saya pernah naik basikal pakai helmet semata-mata terima cabaran seorang kawan..siap dpt mkn malam free..T___T

kalo dalam kelas pulak jenuh ketua kelas mengamuk cari saya dan ila yang selalu menghilang kalo xde cikgu...merayap ajer ke kelas sebelah...dah mcm2 bahasa dari arab ke inggeris dy guna nak perli namun mmg amoi n tam xmakan saman..masa cikgu mengajar pulak tido..sifu tido adalah nadia..tapi masa cikgu haron ajar mate,xtido lak sebab kesian sume org tido...sketsa 5 khawarizmi yg betul2 mengena berbunyi :

ex5 8851 balak kesayangan
muka fiza ala-ala cina
dalam kelas suka lena
sebab dia kata dia dah tera!


mmg dah tera la..kalo xtera xmasuk u la..haha..baru skrng berani ckp..kalo dulu xtido dlm kelas rasanya skrg ni dah duk oversea dah..haha..namun itulah takdir..syukur yang tak terhingga sebab saya kenal erti hidup..saya takut untuk terhutang budi..saya lebih menghargai siapa yang setia menemani saya di sisi tika saya susah..saya kenal erti persahabatan dan saya kenal erti kasih sayang dan pengorbanan..jika kita sayangkan seseorang, sanggupkah kita membiarkan air matanya mengalir walaupun setitis?sanggupkah kita menhancurkan dan menhampakan hatinya demi insan lain yang baru dikenali?tepuk dada flash back kembali...



----loading-----




semalam mimpi..
nak kata best entahla
nak kata best pun x...
namun mimpi jalan cerita yg sama
saya takut untuk khabarkan berita gembira pada mr.pepel even teman2 mendesak
mungkin itu berita yg mr.pepel nantikan
namun saya tidak yakin
saya mendiamkan diri takut diherdik lagi...
owhh mimpi.....
masuk ini sudah kali ke 3 aku bermimpi kisah yg sama

Ya Allah...
jauhilah dari perkara yg buruk yang aku sendiri tidak mampu tertanggung
hanya ENGKAU yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambamu yang hina ini.....




25 April 2010

Femes di dunia belum femes di akhirat

kalau saya jadi artis, saya tidak akan lokek bila orang ingin bergambar dgn saya..kerana tanpa peminat siapalah saya..namun saya tidak dilahirkan untuk menjadi artis..saya dilahirkan untuk menjadi ahli akademik..maka tingkahlaku jangan jadi seolah2 tidak berilmu..saya pelik bila ada sahabat saya dalam kalangan mahasiswa yang beriya-iya kempen di dalam mengundi..walaupun tempat tinggal saya turut terlibat dengan kawasan pilihanraya namun kami sekadar ada mata melihat ada telinga mendengar..jangan jadi bodoh..sebagai ahli akademik kita jgn memberatkan mana-mana pihak..kita menilai menggunakan akal sudah..dan akan tiba masanya kita bersuara..itu kata seorang doktor akademik saya bukannya doktor perubatan!to be continue sbb nk std...esok etika kaunseling...

20 April 2010

Dr Nur Hafiza @ Dr..............

pada hari ini saya akan bercakap mengenai kulit atau dlm bahasa perubatannye (dermatology pe ke benda tah).kalo xbetoi pun buat2 kata betoi juga ok...apa yang saya perhatikan kulit saya sgt sensitif skrg ni..tambah2 kalo semut n nyamuk..kulit saya akan merah yang teruk hinggakan luka sbb tangan raksasa yang mengganas menggaru sebab xtahan gatal..balik kampung baru seminggu tp merata tompok2 merah..kena la poyo sket jadi dr sekali sekala..ckp ttg perubatan..haha..bila saya tgk semut api yg warna merah tue saya terus jadi seram sbb saya pernah digigit oleh mereka sehinggakan kulit saya teruk luka..saya trus takut bila jumpa semut tue..kulit muka saya juga tergolong dalam golongan sensitif..akhir f3 jerawat menyerang..masa tue hormon gatal kot..tp xde pakwe pun..musykil...jerawat saya mmg teruk..kalo dulu mybe sbb hormon..namun bila dah tua2 masuk 20an ni stress n punca pemakanan buat jerawat makin galak naik...org ckp kulit putih best!sapa ckp??scar sgt jelas terang benderang...kdg2 saya rasa klakar juga sbb jerawat memainkan peranan dgn hormon..kalo p dating dgn arwah dulu,toink naik jerawat..arwah plak alah dgn compact powder hinggakan selsema jadinya...namun bila masuk fasa 21an jumpa berkali2 pun jerawat xde kaitan..sehinggakan saya sekarang banyak buat facial lama kelamaan jerawat makin berkurang sehinggalah my dad belikan mysin..bukan dosa!so far kulitku makin licin n scar pun nampak...nak buat mcm mana erk??alamak...retainer dah sebulan xpakai....matila kalo p jumpa doc...ok ok nk p berus gigi jap...(dulu arwah pernah janji jika saya pakai braces dy xkan tinggalkan saya...tp skrg dy dh tinggalkan saya!)

12 April 2010

Smart Kids




pola bear ni yg chubby bukan saya!

thanks to bibiks sebab susah2 jer ntar baju tambahan agar saya dpt berenang


saya nak menulis..banyak yg ingin saya kongsikan...namun mental dan fizikal sangat letih...saya sangat terhibur 3 hari bersama kids n parents..banyak pengalaman saya dapat..kaki saya sangat sakit..dari bertumit smpai jadi selipar jepun namun kaki tetap sakit..besok mahu pulang ke kg..jumpa family yg sg dirindui..saya juga ada belikan sedikit brg yg xseberapa untuk arissa..anak kpd kawan saya..maklumla adik2 sume dah besar..sebagai slh seorang penganjur smart kids,rasa rugi kalo xbeli toys yg 50% harga runtuh..sebenarnya, kawtim dgn booth lain, i bg u souvenier i,so u bagi i hrga murah..sume brg utk kids...xtahu nk fikir dkt sape nk kasi brg ni kalo beli..mmg kena beli juga sbb dah berjanji..padahal sesaje nk borak2..so make it as a present lah..tetibe muncul nama arissa sbb semalam tgk citer tiupan sangkakala kot kalo xsilap tajuknye...so alang2 nk balik jitra n kalo rajin nk g main ngn arissa so mungkin nie rezeki dy...saya juga dah macam kids yg berkawad ke sana sini mencari makhluk2 yg pelik...

sambung.....

pengalaman selama 4 hari 3 malam di pwtc mmg sangat best bagi saya dan kawan-kawan yg xpernah bersarapan pagi sebelum g kuliah...sape la yg rajin bangun pagi p beli sarapan dulu kalo kelas kul 8??bangun pagi amik wudhu pakai air panas...mana nk dapat dekat uma sewa + hostel pepagi bangun jer merasa air panas..seingat saya last saya mandi air panas kalo zaman duk asrama ni masa f3..tue pun buli adik2 suh tadah air panas dari water cooler...haha...start bertugas hari khamis..balik hari ahad..sarapan pagi ditanggung begheh..lunch n dinner langkah 5 tapak jer g the mall sbb berkembar dgn the mall legend hotel nie....so pilih la nk mkn secret jer,mcd ker,pizza ker n apa mcm lagi la....saya hanya memilih utk makan di mcd n kenny rogers...utk mcd mmg saya xberkira sbb saya suka!kalo x,mek noor xckp lu muka saya dah mcm burger...kalo lps ni nk mkn kenny rogers rasanya x lagi sbb xsesuai dgn selera saya n mahaiiii.....haha...alangkah indahnya kalo pihak kolej wat bilik mcm ni kt student...air panas sgt penting...pastu kalo boring bleh p gym n pool..mmg student jadi prof belaka la....